Till sidans innehåll

Vanliga frågor och svar

Har du frågor om beredskapsunderlaget? Börja då med att ta en titt på den här sidan. Vi har samlat de vanligaste frågorna och svaren här.  

Vad är beredskapsunderlaget och var hittar jag det?

Beredskapsunderlaget är ett formulär med frågor om hälsa, fysiska förutsättningar, personliga egenskaper, utbildning och fritidsintressen. Frågeformuläret finns bland Rekryteringsmyndighetens e-tjänster.

Du loggar in och signerar med koderna som finns i brevet från Rekryteringsmyndigheten. 

Vem ska svara på frågorna i beredskapsunderlaget?

Alla kvinnor och män som fyller 18 år under året. Men du måste invänta brevet med din personliga kod för att kunna logga in till beredskapsunderlaget på e.rekryteringsmyndigheten.se.

När får jag veta hur det har gått?

När du har svarat på frågorna har du gjort det du är skyldig att göra, men du kommer inte att få några besked från oss.

När får jag brevet?

Du får brevet några dagar efter din 18-årsdag.

Jag kan inte svara på frågorna via internet - hur gör jag då?

Då måste du kontakta Rekryteringsmyndigheten för att få en pappersversion av beredskapsunderlaget. Telefontider och kontaktuppgifter hittar du under Kontakta oss.

Normalt får du beredskapsunderlaget på posten inom några dagar.

Jag är tjej och har absolut inga planer på att bli soldat. Då behöver jag väl inte svara på frågorna?

Jo, både kvinnor och män är numera skyldiga att svara på frågorna i beredskapsunderlaget. Svaren kan komma att användas om regeringen beslutar att åter införa plikten att mönstra och tjänstgöra i försvaret.

Varför måste alla svara på frågorna?

Om regeringen beslutar att återinföra skyldigheten att mönstra och tjänstgöra måste det ske snabbt och smidigt. Därför måste det finnas underlag – beredskapsunderlaget – så att Rekryteringsmyndigheten kan kalla de personer som är bäst lämpade.

Kan jag slippa att svara på frågorna i beredskapsunderlaget?

Nej, som svensk lyder du under lagen om totalförsvarsplikt. Rekryteringsmyndigheten har rätt att begära in de uppgifter som behövs för totalförsvarets beredskap. Det är viktigt att du svarar noggrant och ärligt på alla frågorna.

Läs mer om lagen om totalförsvarsplikt under Plikten idag.

Hur lång tid har jag på mig att svara på frågorna i beredskapsunderlaget?

Du ska svara senast 14 dagar efter att du har fått brevet.

Vad händer om jag inte svarar i tid?

Om du av någon anledning inte svarar inom 14 dagar får du en påminnelse från Rekryteringsmyndigheten. Svarar du inte överhuvudtaget, kan du tvingas att betala ett vite (penningbelopp).

Kan jag ändra mina svar när jag har signerat?

Det kan du, men då måste du kontakta oss på Rekryteringsmyndigheten. Du hittar telefontider och kontaktuppgifter under Kontakta oss.

Hur länge sparar ni uppgifterna som jag lämnat i beredskapsunderlaget?

Vi sparar dem i två år. Därefter är inte uppgifterna aktuella.

Jag vill göra lumpen, hur gör jag då?

Värnpliktsutbildningarna (lumpen) är avskaffade. Den som vill kan istället ansöka till Försvarsmaktens militära grundutbildning. Om du är intresserad hittar du information på jobb.forsvarsmakten.se.


Inloggning och teknik

 

Kan jag avbryta när jag vill?

Ja, du kan alltid avbryta och logga ut, till exempel om du behöver ta reda på något eller om du inte har tid att svara på alla frågorna vid ett och samma tillfälle. Sedan loggar du bara in på nytt och fortsätter där du slutade. Du kan också gå tillbaka och ändra dina svar ända tills du har signerat underlaget. Enda kravet är att du måste vara färdig inom 14 dagar från det att du fått brevet.

Det verkar vara något tekniskt fel - vad ska jag göra?

Om det verkar vara tekniska problem med beredskapsunderlaget kan du höra av dig till oss, antingen via webbplatsen, e-post eller på telefon.

Om du väljer att skicka ett mejl är det bra om du kan beskriva problemet så utförligt som möjligt och vad du gjorde innan det uppstod, det vill säga vilka länkar och knappar du tryckte på.

Du hittar telefontider och kontaktuppgifter under Kontakta oss.

Min signeringskod fungerar inte - vad ska jag göra?

Först och främst ska du kontrollera att du har angett rätt signeringskod. Signeringskoden är personlig och finns i brevet som du har fått från Rekryteringsmyndigheten. Om signeringskoden fortfarande inte fungerar kan du kontakta Rekryteringsmyndigheten, antingen via webbplatsen, e-post eller på telefon.

Du hittar telefontider och kontaktuppgifter under Kontakta oss.

Sidansvarig: Informationsfunktionen
Granskad: 2016-11-17

Var den här informationen till hjälp?
Skriv ut