Till sidans innehåll

Frågor och svar om mönstringsunderlaget

Har du frågor om mönstringsunderlaget? Börja då med att ta en titt på den här sidan. Vi har samlat de vanligaste frågorna och svaren här.

Mönstringsunderlaget

Mönstringsunderlaget är ett formulär på webben med frågor om hälsa, fysiska förutsättningar, personliga egenskaper, utbildning, intressen och inställning till grundutbildning med värnplikt.

Mönstringsunderlaget finns på minsida.rekryteringsmyndigheten.se. Är du född 2003 får du ett brev från oss med inloggningsuppgifter i januari eller februari.

Du loggar in med e-legitimation eller koderna som finns i brevet.

Nej. Är du född 2003 får du ett brev med inloggningsuppgifter till mönstringsunderlaget från oss i januari eller februari. Efter att du har fått brevet kan du svara på frågorna. Det gäller även om du har e-legitimation. Efter att du har fått brevet har du två veckor på dig att lämna dina uppgifter i mönstringsunderlaget.

Nästan alla svenska medborgare som fyller 18 år under året. Du kan läsa mer här om vilka som inte behöver lämna uppgifter till mönstringsunderlaget.

Du får ett besked från oss i slutet av april. I beskedet står det om du kommer att kallas till mönstring eller inte.

Det kommer att finnas en pappersversion som du kan beställa från Rekryteringsmyndigheten. Telefontider och kontaktuppgifter hittar du under Kontakta oss.

Jo, både tjejer och killar är skyldiga att svara på frågorna i mönstringsunderlaget. Får du en kallelse till mönstring måste du komma och blir du uttagen att göra värnplikt måste du genomföra utbildningen.

Vi använder uppgifterna i mönstringsunderlaget för att bedöma vilka som ska kallas till mönstring. Utifrån uppgifterna väljer vi ut och kallar de som har bäst förutsättningar att klara en värnpliktsutbildning.

Nej, som svensk medborgare lyder du under lagen om totalförsvarsplikt. Rekryteringsmyndigheten har rätt att begära in de uppgifter som behövs för totalförsvarets beredskap. Det är viktigt att du svarar noggrant och ärligt på alla frågorna.

Läs mer om lagen om totalförsvarsplikt under Plikten idag.

Du ska svara senast 14 dagar efter att du har fått brevet med inloggningsuppgifter.

Om du av någon anledning inte svarar inom 14 dagar får du en påminnelse från Rekryteringsmyndigheten. Svarar du inte överhuvudtaget, kan du tvingas att betala ett vite (penningbelopp).

Mönstringsunderlaget är uppdelat i olika avsnitt. Du kan ändra svaren i det avsnitt du håller på med, men du kan inte gå tillbaka i efterhand för att ändra dina svar. Det är därför viktigt att du är noggrann när du lämnar dina svar. Rent felaktiga svar kan ändras manuellt genom en kontakt med vårt kontaktcenter.

Sidansvarig: Kommunikationsfunktionen
Granskad: 2017-03-31

Skriv ut