Till sidans innehåll

Boka resa

Här kan du läsa mer om vad som gäller om du ska boka resa och boende för mönstring.

Boka resa och boende

Du bokar din resa via tjänsten Boka mönstringsresa på minsida.rekryteringsmyndigheten.se. Alla som blivit tilldelade en mönstringstid som sträcker sig över två dagar har också med automatik blivit inbokade för övernattning förutom närboende. 

Tänk på! Välj ensam plats på tåget. Genom att välja en plats bredvid ett säte som är rödmarkerat och spärrat får du sitta ensam.

 

Kan du inte boka resa via Min sida?

Om du av någon anledningen inte kan boka resa via webbplatsen kan du istället kontakta våra handläggare som då kan hjälpa dig. Kontaktuppgifter till Rekryteringsmyndighetens handläggare samt tider när de finns tillgängliga hittar du längst ner på sidan.

Du har bara rätt till en fri (betald) resa om du

 • Ska mönstra med plikt eller har ansökt om prövning till grundutbildning med värnplikt.
 • Reser med de färdmedel som Rekryteringsmyndigheten har anvisat, och följer de bokningsrutiner som Rekryteringsmyndigheten har hänvisat till
 • Resa ska göras med allmänna kommunikationsmedel om det inte finns särskilda skäl.
 • Du har rätt till sittplatsbiljett i 2 klass.

Särskilda skäl för att ta bil eller taxi

 • Du kan få ta taxi eller egen bil om det saknas allmänna kommunikationsmedel och du först kontaktar Rekryteringsmyndigheten för att få tillåtelse.
 • Du kan få ta taxi eller egen bil om det allmänna kommunikationsmedel som du har bokat av någon anledning är inställt eller försenat, det inte finns något alternativt allmänt kommunikationsmedel och du inte kan kontakta SJ eller Rekryteringsmyndighetens kundtjänst eftersom det är utanför öppettider.

Du har inte rätt till en fri (betald) resa om

 • Du inte följer Rekryteringsmyndighetens instruktioner för att boka resa, och själv bokar och betalar resan via SJ.se, SJs app eller någon annan sida, och sedan begär ersättning av Rekryteringsmyndigheten i efterhand.
 • Du har inte rätt till fri resa(betald resa) om du på eget initiativ bokar om din biljetter och betalar för resan för att du inte vill vänta på den redan bokade avgången.
 • Du har inte rätt till ersättning för egen bil eller taxi om du har kunnat ta ett allmänt kommunikationsmedel och det saknas särskilda skäl.
 • Du har inte rätt till ersättning för p-avgifter och trängselavgifter.
 • Du har inte rätt att ta egen bil eller taxi bara för att det är väntetid mellan tåg- och/eller bussavgångar.
 • Du har inte rätt till ersättning för egen bil eller taxi om du har kunnat kontakta Rekryteringsmyndigheten för att få instruktioner och tillåtelse innan avresa, och inte har gjort det.

Boka om din resa

Om du behöver boka om din resa till en tidigare eller senare avgång går det oftast bra. Innan du bokar om måste du ha fått ett godkännande och instruktioner från Rekryteringsmyndigheten. 

Ska du resa långt?

Du som börjar mönstringen på morgonen kl. 08:00 och har lång resväg kan få komma redan kvällen innan mönstringsdagen och sova över. Vi kan inte erbjuda övernattning från söndag eller annan helgdag. För att boka ett boende kvällen innan mönstringsdagen ringer du kontaktcenter på telefonnummer 0771-24 40 30.

Sidansvarig: Kommunikationsfunktionen
Granskad: 2020-02-10

Skriv ut

Dina förmåner

Läs mer om de förmåner du har rätt till när du ska mönstra och när du gör grundutbildning med värnplikt.

Logga in och följ ditt ärende

Använd dina personliga koder du fått hemskickade eller logga in med bank-id.