Till sidans innehåll

Frågor och svar om mönstringen

Mönstringen

Du får ett besked från oss i april. Du kan logga in till minsida.rekryteringsmyndigheten.se för att läsa ditt besked. I beskedet står det om du ska kallas till mönstring eller inte.

Vi skickar kallelsen ungefär två månader innan du ska mönstra. 

Du mönstrar hos oss på Rekryteringsmyndigheten. Under din mönstringsdag får du träffa bland annat en sjuksköterska, en läkare, en psykolog och en inskrivningshandläggare. Mönstringen består av olika tester, undersökningar och bedömningar.

Under mönstringen vill vi ta reda på om du uppfyller kraven för att bli inskriven till grundutbildning med värnplikt. Vi vill också försäkra oss om att du har alla förutsättningar att klara utbildningen så att du inte skadar dig - varken under utbildningen eller i de uppgifter som du utbildas för.

I slutet av mönstringen får du träffa en inskrivningshandläggare. Du och handläggaren går igenom dina resultat från mönstringen och tillsammans hittar ni en utbildningsplats och en befattning som passar för dig. Finns det ingen utbildning som motsvarar dina resultat blir du inskriven i utbildningsreserven.

Det beror på var i landet du bor. Du gör din mönstring i Stockholm eller Malmö.

Beroende på var i landet du bor så betalar vi din resa till och från mönstringen. Har du rätt till gratis resa kan du boka din resa på minsida.rekryteringsmyndigheten.se.

Det finns möjlighet att övernatta i anslutning till våra lokaler om du till exempel behöver resa till mönstringen dagen innan eller om din mönstring startar mitt på dagen och sträcker sig över två dagar.

Under mönstringen får du lunch. Sover du över ingår även övriga måltider.

Två saker: träna och läs på! Se till att vara i bra fysisk form inför mönstringen. Träna både kondition och styrka, till exempel löpning, cykling och styrketräning. Då ökar dina chanser att få den utbildningsplats du är intresserad av. Brukar du träna regelbundet och känner dig i bra form räcker det. Se också till att ha sovit och ätit ordentligt inför mönstring.

Förbered dig inför samtalet med inskrivningshandläggaren genom att läsa på om olika utbildningar.

Du hittar information om utbildningarna på jobb.forsvarsmakten.se.

Enligt lagen om totalförsvarsplikt är du skyldig att komma till mönstring om du kallas. Om du får en kallelse till mönstring och sedan väljer att inte komma gör Rekryteringsmyndigheten en åtalsanmälan.

Om du inte blir godkänd på ett av momenten kommer du få avbryta din mönstring och åka hem. Personalen på plats hjälper dig boka om din resa. 

Har du en neuropsykiatrisk diagnos, till exempel ADHD, ADD, Tourettes syndrom eller Aspergers syndrom, kan du inte göra värnplikt. Du kan läsa mer om det här.

Sidansvarig: Kommunikationsfunktionen
Granskad: 2017-04-25

Skriv ut