Till sidans innehåll

Nominering

Vi tillsätter de flesta utbildningsplatser via en så kallad nomineringsprocess. Det är därför du efter godkänd mönstring får ett preliminärt beslut om vilken befattning du är antagen mot. 

Nominering innebär att vi går igenom de som preliminärt skrivits in till en utbildningsinriktning, för att sedan tillsätta platserna med den som är mest lämpad. 

Alla får inte den plats de helst vill ha

Du kan bli placerad på ditt andrahandsalternativ eller ibland inte bli placerad på någon plats alls. Syftet med nomineringen är att den som är mest lämpad att klara hela utbildningen placeras på utbildningsplatsen, samt att ge alla prövande lika stor möjlighet att få en viss befattning.

Det är dina testresultat, tillsammans med rådande konkurrens om en viss befattning, som avgör om du får ditt förstahandsalternativ. Får du inte ditt förstahandsalternativ kan du bli placerad på något av de andra alternativen. Du får ett meddelande via "Mina sidor" där det framgår om du fått en placering eller inte vid nominering. 

Utökad mönstring

Vissa befattningar har så kallad utökad mönstring. Det är tester som förbandet du ska tjänstgöra vid genomför. Generellt innebär en utökad mönstring att din tjänst är krävande. Klarar du inte den utökade mönstringen får du en ny befattning, alternativt placeras i utbildningsreserven. 

Sidansvarig: Kommunikationsfunktionen
Granskad: 2019-08-12

Skriv ut

Förberedelser

Läs mer