Till sidans innehåll

Nominering

Vi tillsätter de flesta utbildningsplatser via en så kallad nomineringsprocess. Det är därför du efter godkänd mönstring får ett preliminärt beslut om vilken befattning du är antagen mot. 

Nominering innebär att vi tillsammans med Försvarsmakten går igenom de som preliminärt skrivits in till en utbildningsinriktning, för att sedan tillsätta platserna med den som är mest lämpad. 

Alla får inte den plats de helst vill ha

Du kan bli placerad på ditt andrahandsalternativ eller ibland inte bli placerad på någon plats alls. Om så är fallet kontaktar en inskrivningshandläggare dig och ni diskuterar gemensamt nästa steg. Syftet med nomineringen är att den som är mest lämpad att klara hela utbildningen placeras på utbildningsplatsen, samt att ge alla prövande lika stor möjlighet att få en viss befattning.

Det är dina testresultat, tillsammans med rådande konkurrens om en viss befattning, som avgör om du får ditt förstahandsalternativ. Får du inte ditt förstahandsalternativ, eller något av de andra alternativen som du samtalade med din inskrivningshandläggare om, kontaktar vi dig. Inledningsvis får du ett meddelande via "Mina sidor" där det framgår att du inte har fått en plats vid genomförd nominering. Därefter kontaktar vi dig via telefon för att ge dig en ny placering.

Utökad mönstring

Vissa befattningar har så kallad utökad mönstring. Det är tester som förbandet du ska tjänstgöra vid genomför. Generellt innebär en utökad mönstring att din tjänst är krävande. Klarar du inte den utökade mönstringen får du en ny befattning, alternativt placeras i utbildningsreserven. 

Sidansvarig: Kommunikationsfunktionen
Granskad: 2019-08-12

Skriv ut

Förberedelser

Läs mer