Till sidans innehåll

Ansökan om prövning till grundutbildning med värnplikt

Rekryteringsmyndigheten administrerar ansökningarna om prövning  till grundutbildning med värnplikt. Det gör vi på uppdrag av Försvarsmakten. Vi genomför också tester och bedömningar i samband med prövningen.

Nu öppnar ansökan för grundutbildningsomgång 2021/2022

 

Välkommen med din ansökan!

För att bli inskriven till grundutbildning med värnplikt ska du bli godkänd i ett antal olika moment. Allt startar med en ansökan på webbplatsen minsida.rekryteringsmyndigheten.se. Där kan du sen följa din ansökan. 

Logga in med e-legitimation eller lösenord

För att du ska kunna ansöka måste vi vara säkra på att du är du. Innan du ansöker måste du därför logga in för att identifiera dig. Enklast loggar du in med e-legitimation. Om du inte har en e-legitimation och inte heller har möjlighet att skaffa en kan du beställa ett personligt lösenord från oss.

Om du är kund hos en internetbank kan du skaffa e-legitimation där. I annat fall kan du skaffa e-legitimation genom Telia. 

Från ansökan till mönstring - så funkar det

1. Ansökan

Du ansöker via vår webbplats minsida.rekryteringsmyndigheten.se. Logga in med e-legitimation eller lösenord. På "Min sida" under "Ärenden jag kan välja" startar du din ansökan. Välj alternativet "Försvarsmakten - Ansökan om prövning till grundutbildning". I samband med att du startar din ansökan kontrollerar vi bland annat att du har fyllt 18 år, att du är svensk medborgare och att du inte redan är kallad till mönstring. Observera att det kan dröja upp till ett dygn innan du får besked om du har gått vidare till nästa steg.

2. Rekryttestet

Om du uppfyller kraven för att ansöka ska du svara på frågorna i Rekryttestet. Rekryttestet består av ett 60-tal frågor om bland annat din hälsa, dina intressen och din skolgång. Du hittar Rekryttestet på minsida.rekryteringsmyndigheten.se. Svaren använder vi för att bedöma om du har förutsättningar att klara utbildningen. Du får besked direkt om du går vidare till nästa steg.

3. Boka tid för prövning

Du bokar själv din tid för prövningen på minsida.rekryteringsmyndigheten.se. Logga in och välj din ansökan under Mina ärenden på Min sida för att komma vidare till tjänsten för att boka tid.

Du kan själv välja var du vill pröva, men vi rekommenderar att du bokar på den ort som vi föreslår. Om du behöver ändra din tid kan du boka om tiden på webben. Läs mer om vad som gäller för att boka tid och resa.

4. Boka resa till prövningen

Om du har rätt till fri resa kan du boka resan på minsida.rekryteringsmyndigheten.seLogga in och välj din ansökan under Mina ärenden på Min sida för att komma vidare till tjänsten för att boka resa.

5. Prövning

Prövningen börjar som regel med teoretiska prov och fortsätter med sjuksköterskans förundersökning samt fysiska tester och medicinska undersökningar samt psykologens intervju. Under prövningen får du också träffa en inskrivningshandläggare för ett vägledande samtal. Läs mer om prövningen.

Observera! Blir du inte godkänd i ett moment i prövningen är det inte säkert att du får fortsätta med de andra momenten. Klarar du inte lägsta nivån för godkänt i ett moment gör vi en individuell bedömning. Den kan innebära att du antingen får fortsätta eller får avbryta prövningen.

I kom-i-håg-listan hittar du allt du behöver ha med dig till prövningen. 

6. Vägledande samtal

När du är klar med prövningen får du träffa en inskrivningshandläggare. Tillsammans går ni igenom dina resultat och dina alternativ. I samtalet får du ta ställning till om du vill ansöka om att mönstra eller inte.

Tänk noga igenom ditt beslut! Inskrivningshandläggaren kommer i det vägledande samtalet att informera dig om de olika alternativen och vad de innebär.

Om du väljer att ansöka om att mönstra kan du bli inskriven till en befattning och antagen till grundutbildning med värnplikt. 

Ansök - Min sida


På webbplatsen minsida.rekryteringsmyndigheten.se loggar du in för att ansöka, svara på frågorna i rekryttestet och boka tid och resa till prövningen. På Min sida hittar du alltid aktuell information om din ansökan.

Vill du veta mer om grundutbildningen?

På Försvarsmaktens webbplats jobb.forsvarsmakten.se hittar du allt du behöver veta om antagningskraven för grundutbildningen, om utbildningen och om hur det är att jobba som soldat/sjöman. Där hittar du också datum för aktuella utbildningsstarter och tips på hur du bäst förbereder dig inför prövningen och utbildningen.

Sidansvarig: Kommunikationsfunktionen
Granskad: 2020-06-15

Skriv ut