Till sidans innehåll

Om du har frågor

Både vi och Polisen kan svara på frågor. Vem du ska kontakta beror på vilken fråga du har.

Rekryteringsmyndigheten

Vi kan svara på dina frågor om ansökan och momenten i den medicinska och psykologiska prövningen. Du hittar kontaktuppgifter till våra handläggare och öppettider här.

Du kan också mejla din fråga till oss på kundsupport@rekryteringsmyndigheten.se.

Polisutbildningen

Har du frågor om polisutbildningen kan du kontakta Polisen här!

Polisen

Har du frågor om polisyrket ska du ringa 114 14 och fråga efter rekryteringsansvarig i det län där du bor.

Polisens resebyrå

Behöver du hjälp med bokning av resa och boende samt ombokningar ska du kontakta Polisens resebyrå. Telefon: 060-600 61 40. Öppet mellan 08-17.

Vanliga frågor och svar om den nya antagningsprocessen

Vilka moment blir det spärrtider på och hur länge kommer de att gälla?

Svar: Alla giltighets- och spärrtider hittar du här: https://www.rekryteringsmyndigheten.se/aktuella-ansokningar/polisutbildningen/ 

Varför införs spärrtider på prövningsmomenten?

Eftersom antagningsprocessen blir kontinuerlig, det vill säga att ansökan är öppen året om, så behövs spärrtider för att begränsa hur många gånger det går att söka under en viss tidsperiod. Längden på spärrtiderna är satta utifrån hur lång tid det förväntas ta att öva upp en färdighet eller nå en personlig mognad.

När öppnar ansökan?

Svar: Ansökan öppnar i januari 2020.

Jag prövade hösten 2019 kan jag använda mina godkända resultat?

Svar: Nej, om du söker till polisutbildningen igen så krävs det att du gör om alla moment i prövningen, oavsett om du har tidigare godkända värden eller inte. 

Jag har en spärrtid från en tidigare säkerhetsprövning, när kan jag söka igen?

Svar: Spärrtiden på säkerhetsprövningen är 24 månader. Har du en spärrtid sedan tidigare så kan du söka igen när spärrtiden passerat. 

När kan man senast söka för att bli antagen till höstterminen 2020?

Svar: Det spelar ingen roll när du ansöker men du måste ha genomfört en godkänd prövning senast 35 dagar innan aktuell skolstart. 

Behöver jag anmäla mig på antagning.se?

Svar: Nej du behöver inte göra någonting. Om du blir godkänd på ansökan del 2 så kontroller vi din behörighet mot, universitets- och högskolerådet - UHR. 

Jag har ett gammalt simintyg från en tidigare prövning, gäller det?

Svar: Om ditt simintyg är från hösten 2014 eller senare så gäller det fortfarande. Har du prövat till polisutbildningen tidigare hos oss och visat upp ett simintyg så finns det registrerat och du behöver inte ta med det igen. 

Vilka betygskrav gäller för att bli antagen till polisutbildningen?

Svar: Vilka krav som gäller för att bli antagen hittar du på polisens webbplats: polisen.se/blipolis

Vilken betydelse har mitt meritvärde när jag söker till polisutbildningen?

Svar: Vi använder ditt meritvärde för att avgöra om du får komma till prövningen eller inte. Meritvärdet styr inte vilken utbildningsplats, utbildningsstart eller aspirantutbildningsort du kan bli antagen till.

Hur fördelas utbildnings- och aspirantutbildningsplatserna?

Svar: Antagning sker enligt principen "först till kvarn". Det innebär att den som är godkänd i samtliga prövningsmoment, genomför drogtest och säkerhetsprövning samt har ett avslutande samtal kommer att få en preliminär antagning. Anledningen till att antagningen är preliminär beror på att vi inväntar svar på drogtest och säkerhetsprövning. Vid det avslutande samtalet får du välja bland lediga utbildnings- och aspirantutbildningsplatser samt terminsstarter. Beroende på när du genomför din prövning kan du ha upp till tre olika terminsstarter att välja mellan.  

Sidansvarig: Kommunikationsfunktionen
Granskad: 2018-10-26

Skriv ut

Läs mer

Läs mer om antagningskraven, om polisutbildningen och om hur det är att arbeta som polis på polisen.se/om-polisen/bli-polis/

Byta studieort?

Efter att du har fått ditt antagningsbesked och fram till att du har registrerat dig på skolan kan vi hjälpa dig med att byta studieort. Kontakta våra handläggare.