Till sidans innehåll

Om du har frågor

Både vi och Polisen kan svara på frågor. Vem du ska kontakta beror på vilken fråga du har.

Rekryteringsmyndigheten

Vi kan svara på dina frågor om ansökan och momenten i den medicinska och psykologiska prövningen. Du hittar kontaktuppgifter till våra handläggare och öppettider här.

Du kan också mejla din fråga till oss på kontaktcenter@rekryteringsmyndigheten.se.

Polisen

Har du frågor om polisutbildningen och polisyrket kan du kontakta Polisen här!

Vanliga frågor och svar om den nya antagningsprocessen

 

Vilka moment är det spärrtider på och hur länge kommer de att gälla?

Svar: Alla giltighets- och spärrtider hittar du här

Varför är det spärrtider på prövningsmomenten?

Svar: Eftersom antagningsprocessen är kontinuerlig, det vill säga att ansökan är öppen året om, så behövs spärrtider för att begränsa hur många gånger det går att söka under en viss tidsperiod. Längden på spärrtiderna är satta utifrån hur lång tid det förväntas ta att öva upp en färdighet eller nå en personlig mognad.

När kan man senast söka för att bli antagen till vårterminen 2021?

Svar: Det spelar ingen roll när du ansöker men du måste ha genomfört en godkänd prövning senast 18 december 2020 för att bli antagen till vårterminen 2021. 

Behöver jag anmäla mig på antagning.se?

Svar: Nej du behöver inte göra någonting. Om du blir godkänd på ansökan del 2 så kontroller vi din behörighet mot universitets- och högskolerådet, UHR. 

Jag har ett gammalt simintyg från en tidigare prövning, gäller det?

Svar: Om ditt simintyg är från hösten 2014 eller senare så gäller det fortfarande. Har du prövat till polisutbildningen tidigare hos oss och visat upp ett simintyg så finns det registrerat och du behöver inte ta med det igen. 

Vilka betygskrav gäller för att bli antagen till polisutbildningen?

Svar: Vilka krav som gäller för att bli antagen hittar du på polisens webbplats: polisen.se/blipolis

Hur fördelas utbildnings- och aspirantutbildningsplatserna?

Svar: Antagning sker enligt principen "först till kvarn" det innebär att ju tidigare du prövar i förhållande till den utbildningsstart du är intresserad av, desto större chans att det finns platser kvar. Den som är godkänd i samtliga prövningsmoment, genomför drogtest och säkerhetsprövning samt har ett avslutande samtal kommer att få en preliminär antagning. Anledningen till att antagningen är preliminär beror på att vi inväntar svar på drogtest och säkerhetsprövning. Vid det avslutande samtalet får du välja bland lediga utbildnings- och aspirantutbildningsplatser samt terminsstarter. Beroende på när du genomför din prövning kan du ha upp till tre olika terminsstarter att välja mellan. 

Hur begär jag ersättning för resa och boende?

Blankett för att begära ersättning hittar du på "Min sida", skriv ut blanketten och ta med till prövning. Glöm inte bort att spara kvitton för dina utlägg.

Har du frågor om din ersättning tar du kontakt med polisens HR-kompetens på 114 14 eller hr-kompetens@polisen.se

Sidansvarig: Kommunikationsfunktionen
Granskad: 2020-09-22

Skriv ut

Läs mer

Läs mer om antagningskraven, om polisutbildningen och om hur det är att arbeta som polis på polisen.se/om-polisen/bli-polis/

Byta studieort?

Efter att du har fått ditt antagningsbesked och fram till att du har registrerat dig på skolan kan vi hjälpa dig med att byta studieort. Beställ kontakt med antagningshandläggare via "Min Sida".