Till sidans innehåll

Nu kan alla 18-åringar uppleva mönstringen i Snapchat

REKRYTERINGSMYNDIGHETEN EN AV DE FÖRSTA I EUROPA PÅ SNAPCHAT MED SAMHÄLLSINFORMATION VIA AR-LINS

Under de kommande dagarna får omkring 90 000 svenska 18-åringar besked om de ska kallas till mönstring eller inte. Totalt 13 000 kommer att kallas. Sedan 2017 är det plikt för de som kallas att dyka upp och genomföra mönstringen. Ungdomarna har ofta många frågor och funderingar innan och mönstringsprocessen behöver avdramatiseras. För att förbereda och informera män och kvinnor födda 2001 har Rekryteringsmyndigheten därför skapat en egen Snapchat-lins där ungdomarna enkelt kan besöka ett mönstringskontor i AR (Augmented Reality).

Mönstringslinsen är den första i sitt slag och Rekryteringsmyndigheten bryter ny mark som en av de första myndigheterna i Europa med samhällsinformation till unga via AR i Snapchat.

PRESSMEDDELANDE FRÅN REKRYTERINGSMYNDIGHETEN DEN 21 MAJ 2019

Totalförsvarets rekryteringsmyndighet kallar i år dubbelt så många 18-åringar till mönstring jämfört med 2017 då plikten återinfördes. Då var det omkring 6 000 som kallades till mönstring, i år är det 13 000. Totalt ska 5 000 personer genomföra grundutbildning med värnplikt. Under vecka 21 kan alla ungdomar som fyllt i mönstringsunderlaget gå in på Rekryteringsmyndighetens webbplats (minsida.rekryteringsmyndigheten.se) för att se om de ska mönstra eller inte. Kallelsen till mönstring med datum, tid och plats skickas sedan ut ungefär två månader innan mönstringsdagen.

– Mönstringen kan lätt bli ett stressmoment för 18-åringarna. De har kanske ingen förälder eller släkting som mönstrat och många vet inte vad som händer under en dag på mönstringskontoret. Det är en skyldighet att mönstra om man blir kallad så det är viktigt att alla är väl förberedda och vet vad som gäller. Att uppleva mönstringsprocessen i Snapchat innan de kommer till oss hoppas vi kan bidra till en positiv upplevelse, säger Sofie Engström, kommunikationschef på Rekryteringsmyndigheten.

Mönstringslinsen är uppbyggd som en testdag på ett mönstringskontor. Håller man sin mobil mot en plan yta visas några av de olika momenten som utgör mönstringen: receptionen, inskrivningsprovet, sjuksköterskan, de fysiska testerna, psykologen och inskrivningshandläggaren. Går man närmare kan man gå in i varje rum för att se vad som händer just där och vilka tester man förväntas genomföra. Målet med AR-projektet är att på ett kul, intressant och innovativt sätt avdramatisera upplevelsen av att mönstra samt förbereda ungdomarna.

– Rekryteringsmyndigheten har ett informationsuppdrag inskrivet i instruktionen som innebär att vi ska informera Sveriges unga om vad lagen om totalförsvarsplikt innebär. Vår kommunikation är insiktsbaserad och vi anpassar oss hela tiden efter ungdomarnas behov och vardag. Just nu finns cirka 90 % av dem på Snapchat, därav satsningen på vår nya mönstringslins, fortsätter Sofie.

– De 13 000 som i år kallas till mönstring ska känna sig trygga – mönstringen är inget att vara nervös eller orolig inför, berättar Sofie vidare.

De som väljs ut att genomföra grundutbildning med värnplikt är de som bedöms ha bäst förutsättningar för respektive befattning. Både fysiska förutsättningar och inställning till att göra grundutbildningen påverkar bedömningen. Den första grundutbildningen med värnplikt för gruppen födda 2001 startar under sommaren 2020. Utbildningen är mellan fyra och elva månader lång och genomförs på olika ställen i landet.

Vad är AR?


AR kallas i Sverige ofta för "förstärkt verklighet" och är en direktsänd betraktelse av en fysisk, verklighetstrogen miljö vars element förstärks, eller kompletteras, med datorgenererade sinnesintryck. På så sätt förhöjer man den mänskliga upplevelsen av en plats eller ett objekt med hjälp av digital teknik. Ett AR-exempel för smartphones som de flesta känner till är Pokémon GO.

Mönstringslinsen är framtagen av de svenska företagen DVA studio och Familjen på uppdrag av Rekryteringsmyndigheten.

 

Våra 7 bästa tips - så förbereder du dig inför mönstringen

  • Läs på om mönstringen och de olika momenten på rekryteringsmyndigheten.se så att du vet vad som väntar
  • Kolla in filmerna om mönstringen på rekryteringsmyndigheten.se och använd Mönstringslinsen i Snapchat
  • Ställ frågor om dina rättigheter och skyldigheter till Värnpliktsboten, en tjänst i Messenger som svarar på frågor
  • Ansök om att bli medlem i gruppen "Vi som ska mönstra" på Facebook. Där kan du få tips och ställa frågor till Rekryteringsmyndigheten och andra som ska eller har mönstrat
  • Läs på om utbildningen och om olika befattningar på jobb.forsvarsmakten.se
  • Träna inför mönstringen och inför utbildningsstarten. Du hittar träningstips på jobb.forsvarsmakten.se
  • Gör ditt bästa!

 

Från mönstringsunderlag till utbildningsstart – så funkar det!

På våren det år ungdomarna fyller 18 år ska de svara på frågorna i mönstringsunderlaget. Rekryteringsmyndigheten använder svaren för att bedöma vilka som ska kallas till mönstring. I maj får alla som har svarat på frågorna i mönstringsunderlaget besked om de ska mönstra eller inte. Kallelsen till mönstring kommer drygt två månader innan mönstringsdagen. I kallelsen står det när och var man ska mönstra. Mönstringen av en årskull ungdomar startar på hösten samma år och avslutas under våren året efter. Grundutbildningen genomförs efter att ungdomarna har avslutat sina gymnasiestudier. Utbildningen genomförs av Försvarsmakten och är 4-11 månader lång beroende på vilken befattning i krigsorganisationen man är inskriven till.

De som inte blir kallad till mönstring eller som kommer på senare i livet att de vill göra grundutbildningen kan själva ansöka om att få pröva. Ansökan är öppen året om.

Oavsett om du har blivit kallad till mönstring eller själv ansökt om att få pröva genomför du grundutbildningen med värnplikt på samma villkor.

Ungdomar födda 1999, utbildningsomgång 2018/2019

Svarsfrekvens för mönstringsunderlaget 2017: 93 procent
Antal kallade till mönstring: 6 000
Antal utbildningsplatser juni 2018/maj 2019*: 4 000
Totalt antal inskrivna som ska göra grundutbildning med värnplikt**: 3 750

Ungdomar födda 2000, utbildningsomgång 2019/2020

Svarsfrekvens för mönstringsunderlaget 2918: 94,5 procent
Antal kallade till mönstring: 11 000
Antal utbildningsplatser juni 2019/maj 2020*: 4 600
Totalt antal inskrivna som ska göra grundutbildning med värnplikt**: 4 500 (inskrivning pågår fortfarande)

Ungdomar födda 2001, utbildningsomgång 2020/2021

Svarsfrekvens för mönstringsunderlaget 2019: 95,4 procent
Antal kallade till mönstring: 13 000
Antal utbildningsplatser juni 2020/maj 2021*: 5 000
Totalt antal inskrivna som ska göra grundutbildning med värnplikt**: Inga inskrivna, mönstring och inskrivning startar i augusti 2019

* Siffran visar Försvarsmaktens totala utbildningsbehov. Rekryteringsmyndigheten skriver in både de som kallas till mönstring och de som själva ansöker till utbildningsplatserna.
** Siffran anger det totala antalet som ska göra grundutbildningen, det vill säga både de som har kallats till mönstring och de som själva har ansökt om att pröva ingår.

För mer information, pressbilder och bokning av intervjuer vänligen kontakta:

Sofie Engström, presskontakt på Rekryteringsmyndigheten, 070-601 88 83, sofie.engstrom@rekryteringsmyndigheten.se

Per Andersen Helseth, presskontakt på Rekryteringsmyndigheten, 070-829 38 75, per.andersenhelseth@rekryteringsmyndigheten.se

Läs mer: Statistik från Mönstringsunderlaget 2019 (pdf, 8 sidor)

Pressbilder

Bildblad med exempel på pressbilder

Sidansvarig: Kommunikationsfunktionen
Granskad: 2019-05-21

Skriv ut