Till sidans innehåll

Nya Värnpliktsboten ger alla 18-åringar sanningen om värnplikt och mönstring – direkt i mobilen

För att svara på frågor och råda bot på den kunskapsbrist som finns bland unga kring vad mönstring och värnplikt innebär lanserar Rekryteringsmyndigheten imorgon onsdag (25/4) Värnpliktsboten – en digital informationsrobot om mönstring och värnplikt.

Den nya värnplikten omfattar (nästan) alla 18-åringar i Sverige. 93 000 ungdomar, både tjejer och killar födda år 2000, fyller nu i mönstringsunderlaget. Av dem kommer omkring 10 000 personer kallas till mönstring. Att fylla i mönstringsunderlaget och genomföra mönstring om man blir kallad är en skyldighet enligt svensk lag.

PRESSMEDDELANDE FRÅN REKRYTERINGSMYNDIGHETEN DEN 24 APRIL 2018

Värnpliktsboten logotyp

Det är bara ett år sedan regeringen bestämde att skyldigheten att mönstra och genomföra grundutbildning med värnplikt skulle gälla igen. En skyldighet som då hade varit vilande sedan 2010. De flesta som berörs av den nya värnplikten känner enligt Rekryteringsmyndigheten till att plikten är återinförd och att den gäller lika för både killar och tjejer. Det är dock enligt Rekryteringsmyndigheten inte många unga som vet vad skyldigheten egentligen innebär. Mönstring och värnplikt är inget man pratar om vid middagsbordet eller i skolan då vare sig ungdomarnas kompisar, syskon eller unga släktingar har mönstrat. Det här innebär en risk för ryktesspridning, framför allt på nätet. Nya Värnpliktsboten, som ungdomarna får upp direkt i Messenger, via mobilen eller datorn, reder ut begreppen och svarar på frågor som berör mönstring och värnplikt.

– Förutom att bena ut och förklara missförstånd svarar Värnpliktsboten på alla praktiska frågor som rör mönstring och värnplikt. Vilka datum som gäller, hur man loggar in till mönstringsunderlaget, vem som omfattas av skyldigheten, hur det nya systemet med frivillighet och plikt ser ut och hur man bäst förbereder sig inför mönstringen, säger Sofie Engström, pressansvarig Rekryteringsmyndigheten.

En chatbot är en digital informationsrobot som kommunicerar med och svarar användaren direkt på nätet. Rekryteringsmyndigheten ska i likhet med övriga svenska myndigheter tillhandahålla information om sin verksamhet men har även uppdraget att informera om totalförsvarsplikten.

– De flesta ungdomar är i skolan på dagarna när vi på Rekryteringsmyndigheten finns på plats och kan svara på frågor. Med Värnpliktsboten ökar vi vår tillgänglighet då boten finns där ungdomarna är – på nätet – och svarar på frågor dygnet runt, oberoende av kontorstider, berättar Sofie vidare.

Rekryteringsmyndigheten har idag handläggare som under vissa tider svarar på frågor som kommer in via mejl och telefon. Om ungdomarna ställer en fråga som chatboten inte kan svara på kommer de även i fortsättningen att kunna prata med en fysisk person.

Mönstringsunderlaget och mönstring

Breven med inloggningsuppgifter till mönstringsunderlaget har skickats ut postnummervis under mars och först ut att svara på frågorna var ungdomarna i Stockholmsområdet.

Mönstringsunderlaget består av ett 50-tal frågor som handlar om bland annat hälsa, skolan, intressen och inställning till att göra grundutbildning med värnplikt. Ungdomarna ska logga in på webben och svara på frågorna inom 14 dagar efter det att de har fått brevet. I slutet av maj beslutar Rekryteringsmyndigheten om vilka omkring 10 000 som ska kallas till mönstring. Då får alla som har lämnat uppgifter till mönstringsunderlaget besked om de ska mönstra eller inte.

– Vår erfarenhet från förra årets mönstringsunderlag är att intresset för att mönstra är stort. Förra året kallade vi 6 000 ungdomar födda 1999 till mönstring, men många fler var intresserade och hade de fysiska förutsättningarna, säger Bengt Forssten, avdelningschef på Rekryteringsmyndigheten.

Länk till värnpliktsboten
http://m.me/varnpliktsboten

 

Mer information

För mer information, pressbilder och bokning av intervjuer vänligen kontakta:
Sofie Engström, presskontakt på Rekryteringsmyndigheten
070 601 88 83, sofie.engstrom@rekryteringsmyndigheten.se

rekryteringsmyndigheten.se/18ar finns mer information om mönstringsunderlaget, mönstring och grundutbildning med värnplikt.

Sidansvarig: Kommunikationsfunktionen
Granskad: 2018-04-27

Skriv ut