Till sidans innehåll

Publiceringsdatum: 2019-08-20

Från mönstring till muck – så gick det för Wictoria

Wictoria Wilbert är en av de första som mönstrade och genomförde värnplikt efter att plikten återinfördes 2017. Vi har följt hennes resa från mönstring i oktober 2017 till avslutad tjänstgöring i juni 2019. Så här sammanfattar hon sina upplevelser.

Wictorias tid i slutade i juni då hon muckade och hon ser fram emot det civila livets utmaningar. Hon gick in i utmaningen med ett öppet sinne, men vad tar hon då med sig från utbildningen?

– Det har varit många roliga stunder men också en del mindre roliga stunder, till exempel att stå i ösregn mitt i natten under ett postpass, säger hon. Det som utmärker tiden är gemenskap och alla kamrater. Man tänker alltid laget framför jaget och blir som en familj. Man somnar och vaknar tillsammans, ja man gör nästan allt tillsammans - det är det absolut bästa!

Aldrig Ge Upp (AGU)

Wictoria återkommer till att det alltid är gruppen framför individen som gäller under utbildningen, för att lyckas som grupp och pluton måste helheten gå först.
– Under en övning som heter Aldrig Ge Upp fanns det absolut både tråkiga och jobbiga stunder, berättar Wictoria. Men samtidigt är det kamratskapet som väger upp det, nästan som att det blir roligare tillsammans när det är tufft.

Gemenskap skapar minnen för livet

Minnen och vänner för livet kan nog de flesta som gjort en värnpliktsutbildning skriva under på att de får med sig. Så också Wictoria.

– Något jag aldrig glömmer är att stå högvakten i december. Att det är jag som stått där känns lite coolt i efterhand.

Wictoria vittnar också om att de nio månaderna både går oerhört fort. Och samtidigt väldigt långsamt.

– När man är i fält lämnar man sin telefon på regementet och är utan den i en hel vecka. Det är ganska häftigt att koppla bort sig och bara vara närvarande hela tiden.

Engagerande tid

Under utbildningen finns det olika sätt att engagera sig och Wictoria blev både förtroendevald, deltog i valberedningen för värnpliktskongressen, satt med i festkommittén och fick förtroendet att vara representant i Försvarsmaktens nätverk för officerare och anställda kvinnor (NOAK).

– Det har varit väldigt lärorikt för mig och jag har utvecklats som person på många olika sätt, säger hon. Jag ångrar verkligen inte att jag genomfört värnplikten.  

Dörren till Försvarsmakten på glänt

På frågan om hon vill fortsätta inom Försvaret säger hon:

– Jag har tackat nej till anställning just nu eftersom jag har andra saker jag vill göra. Men samtidigt säger jag inte nej till en framtid i Försvarsmakten. Vi får se vad tiden och livet erbjuder, dörren till Försvarsmakten står på glänt om jag vill öppna den igen.

Läs den första intervjun med Wiktoria.

Sidansvarig: Kommunikationsfunktionen
Granskad: 2019-08-23

Skriv ut