Till sidans innehåll

Publiceringsdatum: 2017-10-09

Rekryteringsmyndigheten stänger ansökan till Försvarsmakten

Den 21 december 2017 stänger Rekryteringsmyndigheten möjligheten att söka till militär grundutbildning. Detta beror på att myndigheten förbereder systemet inför grundutbildning med värnplikten, som börjar gälla från 1 januari 2018. Ansökan öppnar igen i mitten på januari 2018. 

Regeringen beslutade i mars i år att skyldigheten att mönstra och genomföra grundutbildning med värnplikt ska gälla igen. Skyldigheten att mönstra gäller från 1 juli 2017 och skyldigheten att göra grundutbildning med värnplikt gäller från 1 januari 2018.

Rekryteringsmyndigheten kommer inte ha möjlighet att ta emot ansökningar från den 21 december fram till mitten på januari 2018.
– Eftersom vi behöver förbereda systemen och verksamheten för att skriva in alla sökande till en värnpliktsutbildning stänger vi ansökan till Försvarsmaktens frivilliga militära grundutbildning den 21 december, säger Bengt Forssten, chef för avdelningen bemanning och beredskap.

Regeringen har beslutat att Rekryteringsmyndigheten ska prioritera polisprövningarna framför Försvarsmakten fram till och med november.
– I och med regeringens beslut i augusti finns det få lediga tider om man tänkt söka till Försvarsmakten under hösten, berättar Bengt Forssten.


 

Frågor och svar

 

Jag har sökt till Försvarsmaktens frivilliga militära grundutbildning och ska antagningspröva i december. Vad gäller för mig?

Svar: Om du vid antagningsprövningen uppfyller kraven för att bli inskriven till en befattning kommer du att tillfälligt bli inskriven till utbildningsreserven. Det innebär att du inte vid antagningsprövningen får veta din befattning samt var och när du ska genomföra din utbildning. Efter årsskiftet eller när det finns en utbildningsplats som du är intresserad av kontaktar du oss och begär att få ett ändrat inskrivningsbeslut. Vi kan då hjälpa dig att hitta en befattning som passar dig och skriva in dig till den.

Jag vill jobba i Försvarsmakten men har inte ansökt än. Vad gäller?

Svar: Du kan ansöka till Försvarsmaktens frivilliga militära grundutbildning fram till och med den 20 december, men eftersom det just nu inte finns några lediga prövningsplatser kan det bli svårt att hitta en tid och få göra antagningsprövningen innan årsskiftet. Vi rekommenderar dig att du istället väntar med att ansöka. Ansöker du istället i mitten av januari kommer det finnas fler tider att välja på.

Varför har det inte funnits några prövningstider för Försvarsmaktens utbildningar under hösten?

Svar: Rekryteringsmyndigheten administrerar ansökningarna och prövar sökande till både Försvarsmaktens utbildningar och till polisutbildningen. Eftersom det totala antalet prövningsplatser är begränsat har regeringen bestämt att vi ska prioritera prövningarna till polisutbildningen framför prövningarna till Försvarsmakten fram till och med november. 

Sidansvarig: Kommunikationsfunktionen
Granskad: 2017-10-09

Skriv ut